מהם גורמי ההתפרצות ב TSW מהם יש להמנע?
שאלה שחוזרת שוב שוב אצל מתמודדי ה TSW היא "איך נרפאים מ TSW", מה אפשר לעשות כדי לזרז את התהליך? והתשובה לשאלה הזו היא שרק הגוף יכול לרפא את עצמו, ותנו לי להסביר- כל תרופה, משחה או כל דבר חיצוני אחר רק יכול להקל על התסמינים (שזה מצוין) אבל- נכון להיום אין "תרופה" שמרפאת את ה TSW, והגוף כל הזמן עובד על הריפוי של העור, לכן מה שנשאר לכם בתור מתמודדי TSW הוא לעזור לגוף להחלים, והכי חשוב- להמנע מהתפרצויות (Flare up)
התפרצות זה כאשר הגוף נהיה אדום, חם, כואב, שורף, מגרד, ובעקבותיו מגיעות גם שאר התסמינים של ה TSW, מי שעובר TSW יודע שמדובר בגיהינום והסבל הוא בלתי יתואר. במצב של התפרצות, הגוף עובד מאוד קשה כדי לתקן את הנזק שנגרם לעור, לכל אורך תהליך ההחלמה הארוך- שנמשך שנים רבות, נדרש מכם לעשות שינויים דרסטיים בחיים על מנת לצמצם את חוזק ותדירות ההתפרצויות, כדי לאפשר לגוף להירפא ולעור להתחזק.
אלו הם גורמי ההתפרצות:

איריטנטים
הגורם מספר 1 להתפרצויות הוא האיריטנטים (irrietants)- הכוונה לכל גורם חיצוני שבא במגע עם העור ויוצר גירוי בעור. זהו אחד הגורמים הקשים ביותר לפתרון, משום שהעור בתהליך החלמה מטיפול סטרואידי (TSW) רגיש להכל, אפילו למוצרים המיועדים לעור רגיש ולעור של תינוקות. זה קורה בגלל שהעור דק ופגוע, ושלא כמו עור רגיל, הוא לא מצליח להגן ולסנן מפני חדירת האיריטנטים לתוך העור. כאשר האיריטנטים חודרים לתוך העור נוצרת תגובה דלקתית והתפרצות.
איריטנטים נוספים יכול להיות: סבון, שמפו, חומרי ניקוי, נוזל כלים, נוזל כביסה, אבק, לכלוך, עובש, זיהום אוויר וכדומה.
כדי להמנע מאיריטנים נדרש לעשות שינוי גדול בחיי היום-יום ולעבור לחיות חיים ללא רעלים. למשל- לעבור לעשות כביסה ללא נוזל כביסה וללא מרכך- עם מים חמים בלבד על 60 מעלות, זה אולי נשמע פרוע, אבל אין באמת צורך בנוזלי הכביסה, הם רעילים לנו לעור, או למשל לנקות את הבית עם מים בלבד, אפשר להקלח עם סבון עדין, להמנע ממוצרי טיפוח, איפור וכדומה. עם הזמן תראו שהאיריטנטים האלו לא באמת נחוצים, אפשר להסתדר בלעדיהם, ובסופו של דבר תחשפו כך לפחות רעלים, וזה יקל על העור שלכם. חשיפה לאיריטנטים הוא גורם ההתפרצות מספר 1! ויש להמנע ממנו.
אלרגנים
אלרגנים הם כל חומר שיוצר תגובה אלרגית, יכול להיות גורם חיצוני, כמו מוצר קוסמטי למשל, או מזון.
רבים מתבלבלים ומאשימים כל מיני סוגי מזון בהתפרצויות שלהם אבל למעשה, זה פחות שכיח, ואם לא הייתה לכם אלרגיה למזון לפני תהליך הגמילה, סביר להניח שאין לכם אלרגיה למזון בתוך תהליך הגמילה.
אפשר לזהות ויזואלית תגובה אלרגית- אם הפנים והעיניים מתנפחות, והפריחה היא בצורה של נקודות בולטות(hives) יכול להיות שמדובר בתגובה אלרגית.
חשוב מאוד לזהות ולהסיר כל טריגר אפשרי, כיוון שנתקלתי באנשים בתהליך החלמה מ-TSW שהעור שלהם היה מגורה כל הזמן ולא החלים בגלל אלרגן או איריטנט לא ידוע, והם לא הבינו למה הם לא מצליחים להחלים! תוכלו למצוא רשימה של אלרגנים ואיריטנטים נפוצים בעמוד הראשי. אני ממליץ לעבור על הרשימה אחד אחד ולהתחיל להימנע מכמה שיותר מהם.
אינפקציות (זיהומים)
גורם התפרצות מאוד משמעותי ומאוד שכיח, הייתי אומר שהרוב המוחלט של מתמודדי ה TSW מתמודדים או יתמודדו עם אינפקציות במשך זמן ממושך.
הזיהום מקשה על פעולת הריפוי של העור מכיוון שהגוף נלחם בזיהום, ו"לוקח" משאבים להלחם בזיהום במקום להתעסק בריפוי העור. הזיהומים יכולים להיות מאוד ממושכים ולפעמים לא מאובחנים, ויכולים להמשך חודשים רבים ואפילו שנים.
במקרים של זיהום כדאי להתייעץ עם רופא על מנת לעזור לגוף להלחם ולהגיע לשליטה בזיהום
הזיהומים הנפוצים ב TSW הם: זיהום בקטריאלי (סטפילוקוקוס אוריוס) שנראה כמו נוזל צמיגי או קרישה בצבע צהוב. יכול להיות גם בצורה של מוגלה לבנה בתוך העור.
זיהום פטרייתי, או זיהום ויראלי.
כדאי לקרוא את המאמר בנוששא זיהומים כדי להבין יותר עליהם, איך מזהים, נמנעים ואיך מטפלים.



חשיפה לאלגרן- התפרצות אלרגית בצורה של נקודות בולטות (hives).
חשיפה לאלרגן- התפרצות האלרגית- פנים ועיניים נפוחות
חשיפה לאיריטנטים- עור אדום ומודלק (שרוול אדום- red sleeves)



אינפקציה בקטריאלית על היד- פצע עם קרישה של OOZE בצבע צהוב
אינפקציה פטרייתית על הגב- אפשר לזהות לפי הצורה המתוחמת
אינפקציה בקטריאלית על הלחי- פצע עם קרישה של OOZE בצבע צהוב
חוסר שינה/מנוחה
גופנו מתחדש ומחלים כאשר אנחנו ישנים. הזמן האופטימלי להחלמה הוא בין השעות 22:00 ל-4:00 בלילה, שם הגוף עושה את רוב פעולת ריפוי וחידוש העור.
הבעיה היא שדווקא בשעות האלו של הלילה הגוף לא מצליח להרדם- זהו תסמין ידוע של TSW, אפשר לקרוא כאן מדוע הוא קורה.
אם אינכם מצליחים לישון בלילה, נסו לישון בכל זמן אחר שתוכלו, שינה היא גורם מאוד חשוב בתהליך הריפוי, חוסר בשינה גורם להתפרצות מכיוון שלגוף אין מספיק אנרגיה לעשות את התהליכים שהוא צריך לעשות. מומלץ לישון לפחות 6 שעות בכל יום.
מאמץ יתר יכול גם הוא לגרום להתפרצות, כיוון שהגוף מתכלה מאנרגיה לתהליך הריפוי.
מחזור חודשי
נשים לרוב שמות לב להתפרצות לפני ובמהלך המחזור החודשי. הגוף הנשי מתכונן למחזור מדי חודש. רירית הרחם נחשבת כ"עור" של הרחם – כאשר הרירית נשפכת, תאי תיקון נכנסים לפעולה כדי לרפא אותה. כך נגרם מצב שבו משאבים לתיקון עור ה-TSW מועברים באופן זמני לתיקון רירית הרחם, מה שעלול לגרום לירידה באיכות העור. בנוסף, המערכת החיסונית נחלשת זמנית במהלך הביוץ, וייתכן שיש לכך השפעה על קצב ההחלמה של העור.
מחלות
כאשר אנו חולים, המערכת החיסונית שלנו נחלשת. בנוסף לתהליך התיקון של העור, הגוף נאלץ להתמודד עם וירוס/חיידק, מה שמאט את התקדמות ההחלמה של העור ועלול לגרום להתפרצות.
לחץ רגשי
לחץ הוא גורם ידוע להתפרצויות בעור. זה כולל לא רק לחץ בעבודה או לחץ נפשי, אלא גם לחץ רגשי כמו דיכאון, חרדה, לחץ מצד חברים/משפחה/חברה, עצב וכו'.
אלכוהול
שתיית אלכוהול מקשה על הגוף שנאלץ להפנות אנרגיה רבה לפינויו מהגוף
כל מה שקשור למגע עם העור
גירודים, שפשופים, חיטוט בפצעים, כל אלו פוגעים בעור, יוצרים בו שריטות ופצעים שלגוף לוקח זמן ואנרגיה כדי לרפא.
מומלץ לנסות לא לתלוש את הקרישה מעל הפצעים, ברגע שאתם תולשים את הקרישה, העור מתחת לא הספיק להווצר, ונוצר פצע חדש, וחוזר חלילה…
דבר נוסף יכול להיות חום או לחות קיצונית- עור של TSW לא יכול להזיע, לכן כל התחממות של הגוף גורמת לגירוי ושריפה בעור שגורמת לגרד ופציעת העור.
יש לשמור תמיד על טמפרטורת גוף קרירה ולהמנע מפעילויות מאומצות והתחממות הגוף.
ניהול ומניעת התפרצויות
בכל פעם שאתם חווים התפרצות, עברו על הגורמים האלו ונסו לזהות מי מהם יכול להיות הגורם. ייתכן שהדבר לא יהיה ברור מההתחלה, במיוחד אם יש כמה גורמים בו-זמנית או אם אתם נחשפים לאיריטנט שאתם לא מודעים אליו.
עם הזמן והתרגול בזיהוי הגורמים להתפרצות, תהיו מיומנים יותר במניעת התפרצויות ותהליך ההחלמה יהיה קל יותר. היכולת לזהות את הגורמים תספק לכם יותר ביטחון בפעילות היום-יומית ותפחית את החרדה מהתפרצויות פוטנציאליות.
לאורך זמן, כשהעור שלכם יתחזק, הוא יהיה סבלני יותר לגורמים הללו, ותתמודדו עם פחות התפרצויות וגם הן יהיו פחות אינטנסיביות.
חשוב לאמר שבשלבים הראשונים של תהליך הגמילה (שיוכולים להיות ארוכים) הגוף יהיה בהתפרצות בכל מקרה, אבל עדיין יש להמנע מגורמי ההתפרצות האלו כדי לאפשר להתפרצות להירגע בשלב מסוים. אם תהיו חשופים לגורמי ההתפרצות, יכול להיות שההתפרצות שלכם לא תרד, חודשים ואפילו שנים, לכן יש צורך בשינוי בחיי היום-יום וחקירה בעקבות גורמי ההתפרצות שלכם.