כיצד משפיעות משחות סטרואידים על העור

דף הבית » תסמונת גמילה ממשחות סטרואידים » משחות סטרואידיות לעור- כיצד הן משפיעות על העור

שימוש ממושך במשחות סטרואידים הם הגורם למצב של אקזמה כרונית מתמשכת, מצב זה נקרא TSW (topical steroid withdrawl) או בעברית, תסמונת גמילה ממשחות סטרואידים

משחות סטרואידים לעור ( או בשמם המדעי Glucocorticoid steroids) החלו בשימוש בשנות ה-50 של המאה הקודמת.

המשחות ניתנות בדרך כלל לאנשים עם בעיות ומחלות עור ובעיקר אקזמה, אטופיק דרמטיטיס ופסוריאזיס, והן באמת עובדות בצורה מדהימה, ויכולות להעלים את הנגעים תוך שעות. הבעיה היא שהמשחות רק "מדכאות" את הופעתן החיצונית של הנגעים בצורה זמנית, וכאשר השפעת המשחה מתוגגת הנגע בדרך כלל יחזור, חזק ומפושט יותר.

משחות הסטרואידים לעור הן עוצמתיות ביותר וגורמות לתופעות קשות וכרוניות:

הראשונה והקשה ביותר, היא הידקקות העור- כלומר העור נעשה דק יותר ופגיע, ומפסיק לתפקד כמו עור רגיל ובריא

הידקקות העור

אפשר לראות בתמונה- החלק העליון הוא עור רגיל, והתחתון הוא אותו עור לאחר שמרחו עליו משחת סטרואידים מסוג קלבטזול (clobetasol) שהיא משחת סטרואידים חזקה במיוחד.

אפשר בבירור לראות שהשכבה החיצונית של העור נפגעה ונהייתה דקה יותר (הקיים הכחולים והנקודות החומות).

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף האדם ויש לו תפקידים רבים- בין הייתר וויסות טמפרטורה, והגנה וסינון מפני רעלים, איריטנטים ואלרגנים שבאים במגע עם העור.

כאשר העור דק ופגיע, הוא לא מתפקד כמו עור בריא ולא יכול לסנן את החומרים שהוא בא איתם במגע, ולכן הגוף מפעיל את מערכת החיסון להלחם באותם גורמים חיצוניים, שבא לידי ביטוי באקזמה על העור, חום ואודם.

 

 

תופעות נוספות של שימוש במשחות סטרואידים

כיווץ של כלי הדם- לכן יש הטבה זמנית באודם ובחום על העור- כלי הדם מתכווצים במקום המריחה של המשחות ויש פחות דם שקרוב לפני שטח העור.

לכן כאשר מקלחים במים חמים האודם מתגבר- מכיוון שהחום עושה פעולה הפוכה של הסטרואידים, במקום לכווץ, החום מרחיב את כלי הדם, לכן זורם יותר דם קרוב יותר לעור ולכן האודם מתגבר.

שינויים הורמונליים-

משחות הסטרואידים מכילים הורמון שנקרא קורטיזול, הידוע בכינויו "הורמון הסטרס", זהו הורמון חשוב ביותר שמופרש בגוף בצורה טבעית מאיברים שונים, והוא אחראי בין היתר על שעון השינה הטבעי של הגוף, על העייפות והעוררות הטבעית של הגוף, רמות הקורטיזול משתנות בצורה טבעית במהלך היום ועוזרות לנו לישון בלילה ולהיות עירניים ביום.

שימוש ממושך במשחות סטרואידים מעמיס על הגוף כמויות עצומות של קורטיזול ומשבש את היכולת הטבעית של הגוף להפריש את הקורטיזול בצורה תקינה וטבעית.

מוריד את מערכת ההגנה הטבעית של העור מפני זיהומים, בקטריות ופטריות- 

תפקידו של העור הוא להגן על הגוף שלנו, הוא החוצץ בין הסביבה החיצונית לבין האיברים הפנימיים, מערכת העצבים הדם וכדומה.

השימוש במשחות סטרואידים מוריד את היכולת של העור להגן ו"להלחם" במזיקים וזיהומים כמו פטריות שבאות במגע עם העור מחפצים בסביבה החיצונית או למשל גם מחיידקים ובקטריות שבאים במגע עם העור או שנמצאים כבר על העור מלכתחילה, (כמו למשל סטפילוקוקוס אוריוס שהוא זיהום בקטריאלי נפוץ מאוד).

החוזק והריכוזיות של משחות סטרואידיאליות

לא כל המשחות הן אותו הדבר, ישנן משחות חלשות ועדינות בעלות ריכוזיות נמוכה של החומר הפעיל וישנן גם משחות בעלות ריכוזיות גבוה שהעוצמה שלהן חזקה ביותר, והן גם המסוכנות יותר לשימוש ממושך. ישנם גם הבדלים בין מוצר בצורה של משחה, קרם, תחליב, או תמיסה, לכל אחד אופי שונה ודרך ספיגה שונה בעור.

חשוב להבדיל בין השם במסחרי של המוצר (המשחה) לבין שם החומר הפעיל. למשל ניקח לדוגמה משחה מאוד נפוצה בשם "אלוקום"

משחת אלוקום

שימו לב מה כתוב על האריזה של המוצר- משחת אלוקום זה השם המסחרי של המשחה או הקרם, ו MOMETAOSE FUROATE 0.1% זה השם של החומר הסטרואידי הפעיל בתוך המשחה.

אל תתנו ל 0.1% להטעות אתכם, מדובר במשחה חזקה ומרוכזת מאוד. כך תדעו את החוזק של המשחות:

אתייחס לשיטת הסיווג האמריקאית של חוזק המשחות סטרואידים, שבה קיימות 7 קבוצות של סטרואידים, מקבוצה 1 עד קבוצה 7. קבוצה 1 היא החזקה ביותר וקבוצה 7 היא החלשה ביותר.

טבלת חוזק משחות סטרואידים

בטבלה אפשר לראות בטור האמצעי את שם החומר הפעיל, ובאיזה דרגת חוזק הוא נמצא, אם ניקח לדוגמה את ה"אלוקום", כאמור החומר הפעיל בו נקרא MOMETASOE FURORATE (0.1% O) כאשר האות"O" מסמלת על ointment כלומר משחה.

ואפשר לראות לפי הטבלה שהוא בדרגה 2- כלומר דרגת חוזק חזקה מאוד.

אם ניקח למשל את התמיסה שנקראת "דרמובט", נוכל לקרוא על האריזה שהחומר הפעיל שלה נקרא "clobetasol" ולפי הטבלה, הוא נמצא בדרגת חוזק 1 כלומר הדרגה החזקה והמרוכזת ביותר.

לצורך ההשוואה, גרם 1 של קלבטזול או "דרמובט" בתמיסה, שקול ל 600 גרם של קרם או משחה בדרגה 7, "hydrocortisone" לדוגמה, שזוהי המשחה הסטרואידיאלית החלשה ביותר.

אם כן ההבדלים בין החוזק של המשחות הם עצומים, שכן אם מרחתם גרם אחד של דרמובט, זה כמו שמרחתם על עצמכם 600 גרם (!) של הידרוקורטיזון.

דרמובט

עוצמת הסטרואידים ותסמיני הגמילה

ככל שעוצמת הסטרואיד גבוהה יותר וכמות השמחות שנמרחו גבוהה יותר, כך תסמיני הגמילה יהיו חמורים יותר:

  • קבוצות 1, 2 ו-3: אדמומיות עזה, תחושת שריפה וגירוד עזים, קילוף אינטנסיבי, הפרשות, עייפות עזה, נדודי שינה.
  • קבוצות 4 ו-5: אדמומיות, תחושת שריפה וגירוד עזים, קילוף וגסות, עייפות מסוימת, נדודי שינה.
  • קבוצות 6 ו-7: אדמומיות קלה, תחושת שריפה קלה, גירוד, גסות עור קלה ולא מאוד מורגשת.

ההבדל העיקרי בין סטרואידים מקבוצות 1, 2 ו-3 לבין הסטרואידים החלשים יותר הוא בחומרת התסמינים וההפרשות (OOZE).

משחת פרוטופיק ואלידל

חשוב לציין שגם משחות מדכאות מערכת חיסון גורמות לתסמיני גמילה (TSW), בדומה לתסמינים של גמילה מסטרואידים מקבוצה 3 ומעלה. זאת מכיוון שאלו מדכאות ופוגעות במנגנון התרבות תאי העור באופן ישיר כאשר הם נמרחות על העור. משחות מדכאות מערכת חיסון הנפוצות הם: פרוטופיק ואלידל

תדירות, כמות ומשך השימוש

באופן כללי, ככל שהשתמשת בסטרואידים למשך זמן ארוך יותר, כך משך הגמילה יהיה ארוך יותר. הכמות שנמרחה על העור, כמו גם משך ותדירות השימוש, משפיעים על עוצמת התסמינים וזמן ההחלמה. אדם שהשתמש בסטרואידים למשך 5 שנים פעם בחודש ייתקל בתסמינים פחות חמורים ובמשך גמילה קצר יותר מאדם שהשתמש בהם כל יום למשך 5 שנים.

השתמשתי בסטרואידים חזקים באופן קבוע, האם זה אומר שאני אבוד/ה?

המחשבה הראשונה לאחר גילוי שהסטרואידים בהם השתמשת הם חזקים עלולה לעורר תחושת חרדה או ייאוש. אני רוצה להבטיח לך שאת/ה לא אבוד/ה, ותוכל/י להתאושש. העור תמיד שואף להתחדש ולהחלים, והוא לא יפסיק או יוותר. זכר/י שהגוף שלך תמיד עובד למענך, והכול יהיה בסדר. לכן, חשוב להמשיך להתעדכן וללמוד כיצד לטפל בעור בצורה המתאימה ביותר כדי להחלים מהר ככל האפשר.

כדי להבין מדוע אנו מתקלפים, מגרדים, מפרישים וחווים מגוון רחב של תסמינים, קרא/י את המידע על תסמיני גמילה מסטרואידים.

Scroll to Top