הסבר על התסמינים של גמילה ממשחות סטרואידים (TSW)

דף הבית » תסמונת גמילה ממשחות סטרואידים » הסבר על התסמינים של גמילה ממשחות סטרואידים (TSW)

במאמר זה אני יסביר חלק מהתסמינים של תסמונת הגמילה ממשחות סטרואידים (Topical steroid withdrawl)

הערה: קראו את המאמר הקודם שלי על איך משחות סטרואידים משפיעות על העור שלנו כדי להבין היטב את ההסברים במאמר זה.

למה תסמיני הגמילה מסטרואידים כאלו קשים?

רוב תסמיני גמילה מסטרואידים (TSW) הם תוצאה של עור פגוע. להלן כמה הסברים על התסמינים שיעזרו להבין אותם טוב יותר

אקזמה (אדמומיות, פריחה, נפיחות, חום):

אקזמה היא תגובה של הגוף כשהוא מתגונן ומכין את עצמו להילחם, בגלל שהשעור של אדם עם TSW כלכך פגוע, דק וחדיר, הוא לא מתפקד כמו עור רגיל, גורמים חיצוניים וסביבתיים, איריטנטים, שבאים במגע עם העור, חודרים אותו בקלות ולכן הגוף מפעיל את מערכת החיסון כדי להגן מפני הגורמים החיצוניים שחדרו את העור.

אקזמה במהלך גמילה מסטרואידים מתרחשת במקרים הבאים:

  1. לכל אורך תהליך הגמילה, ובעוצמה גבוהה במיוחד בתחילת תהליך הגמילה, לאחר הפסקת המשחות סטרואידים, בתקופה זו האקזמה תתעצם ותתפשט בהדרגה לאיזורים נרחבים בגוף, גם לאיזורים שלא נמרחו במשחות סטרואידים.
  2. כאשר העור מתלקח כתוצאה מגורמי ההתפרצות: איריטנטים, אלרגניים, גירויים, ממחלה, מתח, מחזור חודשי (לנשים), חוסר שינה, אלכוהול, חום, פציעות וגירודים.
  3. כאשר העור נלחם בזיהום, ויראלי, בקטריאלי או פטרייתי (מאוד נפוץ ב TSW)

למרות שזה לא נעים לראות אדמומיות ונפיחות, זוהי דרכו של הגוף להגן עליך ולעשות את עבודתו. כאשר העור שלכם דלקתי ואדום, נסהו לזהות מה מגורמי ההתפרצות עלול היה להדליק את ההתפרצות ונסו להימנע מאותם גורמים על מנת להקל על הגוף ולמנוע התפרצויות נוספות (למשל, אם ההתפרצות נגרמה מגירוי, מאיריטנטים, חשבו מאיזה חומרים העור שלכם נחשף לאחרונה ונסו להמנע מהם).

טיפ לטיפול: הדלקת לוקחת זמן להיעלם. כדי להקל, אפשר להשתמש בקומפרסים קרים אם האדמומיות/חום גורמים לאי נוחות. 

אקזמה
red sleeve

בתמונה: תחילת תסמונת גמילה ממשחות סטרואידים: אקזמה מתפשטת בכל הגוף

בתמונה: "שרוול אדום", מאוד נפוץ, האקזמה מתפשטת לכל אורך הידיים ויוצרות מעין "שרוול אדום" שנעצר לפני פרק כף היד

עור יבש, מתפורר ונושר:

יובש:

היובש נגרם כתוצאה מהפגיעה של משחות הסטרואידים, העור נהיה דק ומנגנון ייצור הלחות הטבעי של העור נפגע. שימוש ממושך בקרמי לחות ושמנים, שהומלצו על ידי רופאי העור לטיפול באקזמה או אטופיק דרמטיטיס, לא תורם גם הוא לשיקום מנגנון הלחות של העור, ויוצר תלות בשימוש בקרמי לחות.

טיפ לטיפול: מומלץ להפסיק כל שימוש בקרמי לחות, שמנים וקרמים למיניהם, ובכלל, לא למרוח שום דבר על העור. כל דבר שתמרחו על העור בשלב זה רק יגרום לגירוי העור ולהתפרצויות נוספות. בנוסף- שימוש בקרמי לחות על עור של TSW גורם לתופעה קשה שנקראת "Harden skin" או "elephant skin" (עור פיל) שלוקח שנים להפטר ממנה.

 

עור מתפורר ונושר:

כאשר העור מתקן את עצמו, הוא מייצר תאים חדשים ומסיר תאים ישנים, מה שגורם לחליקיק העור לנשור מהגוף (FLAKES). תהליך זה הוא חלק טבעי של התאוששות והחלמה. מכיוון שהעור בגמילה מסטרואידים פגוע, תהליך ההתפוררות (FLAKES)  אינטנסיבי יותר, והגוף משיל כל יום כמות עצומה של חלקיקי עור בכל מקום.

חשוב להבין שנשירה והתפוררות העור היא תהליך טבעי שקורה אצל כל אדם בעל עור בריא, כך בעצם העור מתחדש ומתחלף- הוא משיל את תאי העור החיצוניים ומתחתיהם גדלים תאי עור חדשים. אצל אדם בעל עור בריא- תאי העור שנושרים קטנים מאוד ולא נראים בעין, הם הופכים למעין "אבק" דק.

טיפ לטיפול: FLAKES הוא סימן טוב – זה יכול להיות מתסכל, אך חשוב לזכור שהעור עובד קשה כדי להתאושש! החזיקו שואב אבק ידני בקרבת מקום כדי לשמור על סביבתכם נקייה מחלקיקי העור שנשרו.

במידה והעור נפוח כואב, אדום, ואין לכם FLAKES- זה סימן לא טוב ומצביע על כך שהסביבה שלכם לא מתאימה להחלמה. במצב זה העור נלחם להתגונן מפני האיריטנטים ולא מתפנה לייצר תאי עור חדשים, נסו להחליף את הסביבה שלכם ולהמנע מחשיפה לאיריטנטים

במידה ותהיהיו בסביבה שמתאימה להחלמה, ככל שהעור שלכם יתחזק וישתפר, כך גם גודל חלקיקי שינשרו יהיה קטן יותר ובכמות קטנה יותר, עד שלבסוף יהיה כלכך קטן שיהיה "בלתי נראה" ויהפוך לאבק דק, כמו אדם בעל עור בריא.

flakes
עור קשה

FLAKES- חלקיקי עור שנשרו במהלך היום.

"harden skin" או נקרא גם "elephant skin" (עור פיל) שנגרם כתוצאה משימוש ממושך בקרמי לחות, שמנים, ווזלין, על עור של TSW.

הפרשות נוזלים (OOZE) זיהומים ופצעים

הפרשות נוזלים (OOZE) קורות בעיקר במהלך שעות הלילה, אבל יכולות להיות גם לאורך כל היום,  יכולות לנבוע משתי סיבות:

  1. נגרמות מדליפת כלי דם וקריעת תאים: ההפרשות מורכבות מנוזלים וחלבונים ויוצאים החוצה דרך העור, בדרך כלל במקומות "חלשים יותר" עם כפלי עור, גדול כפלי הידיים, הצוואר, ועוד. במקרים חמורים, דליפת כלי דם יכולה לגרום לקריעת שכבת הקראטין ולקריעת התאים האפידרמיים, מה שמוביל להפרשות.

טיפ לטיפול: לנקות בעדינות את האיזור פעמיים ביום עם מים סטריליים וצמר גפן, לשמור על היגיינה ולנסות לשמות על המקום יבש ומאוורר, יש להמנע מלאטום את האיזור.

  1. זיהום חיידקי: הפרשה יכולה להיגרם גם מזיהום חיידקי, בדרך כלל בקטריאלי (staphilocucus aurius- סקפילוקוקוס אוריוס) . אם בלוטות לימפה באזור הנפגע נפוחות, ייתכן שמדובר בזיהום. כאשר מדובר בזיהום בקטריאלי, ההפרשות יהיו בגוון צבע צהוב, והן יתייבשו ויתקרשו על העור. זיהום בקטריאלי יכול להיראות בצורה של שלפוחיות עם מוגלה לבנה בתוכן.

טיפ לטיפול: יש לשמור על האיזור יבש ומאוורר, לשמור על היגיינה ולהמנע ממגע בפצע. אם קיים זיהום, יש לשקול טיפול אנטיביוטי, תתיעצו עם רופא. זיהומים ב TSW מאוד נפוצים, להערכתי כ-90% חווים זיהומי עור חוזרים ונשנים.

OOZE
סטאפילוקוקוס

OOZE כפלי הידיים עם זיהום בקטריאלי- אפשר לראות מסביב לפצע את ההפרשה הצהובה

OOZE שהתקרש ואינפקציה בקטריאלית על הלחי

נדודי שינה:

הגוף שלנו צריך להרגיש בטוח ונוח כדי להיכנס למצב שינה. עם תסמיני גמילה, תחושות חום, דביקות, גירוד וכאב עלולים להקשות מאוד על השינה.

בנוסף- הגוף שלנו באופן טבעי מבצע את פעולות חידוש וריפוי העור בעיקר בלילה, בין השעות 22:00 ל 6:00 (בקירוב) ולכן שם רמת הגרד, ההפרשות, הכאבים וחוסר הנוחות תהיה הגדולה ביותר, דבר שימנע מכם לישון

טיפ לטיפול: לישון כשאפשר ולא לכפות על עצמכם לישון אם אינכם מצליחים. צפייה בטלוויזיה , האזנה למוזיקה מרגיעה, לפודקאסט או כל הסחת דעת אחרת עשויה לעזור.

חוסר שינה הוא גורם התפרצות, הגוף זקוק לפחות ל-6 שעות שינה כדי לתפקד ופחות מזה יפגע ביכולת של העור להשתקם מכיוון שלא יהיה לו מספיק אנרגיה לעשות זאת.

ברוב המקרים, יהיה עדיף להכנס למיטה בשעות מאוד מאוחרות, לפעמים גם לפנות בוקר, ולהתעורר בצהריים, מכיוון שבלילה לא תוכלו לישון בגלל ששם כאמור קורים רוב תהליכי הריפוי והתחדשות העור, מה שיצור תחושת חום גרד וכאב שימנעו מכם להרדם. בשעות היום הגוף יהיה קר יותר והסיכויים להרדם גבוהים יותר מבלילה.

נכון, זה לא תמיד מתאפשר לישון במהלך היום אבל אם לא תצליחו לישון בלילה זו בעיה רצינית ולא תצליחו להמשיך לתפקד ללא שינה, לכן במקרים מסויימים יש לשקול לשנות את שעות השינה ולעשות שינויים דרסטיים בחיים.

חוסר יכולת להזיע ולווסת טמפרטורה:

העור שלנו אחראי על ויסות תחושות חום וקור. כשהעור פגוע, תפקיד זה נפגע, ולכן אנו חווים קושי בוויסות הטמפרטורה, חום קיצוני, קור קיצוני, ולפעמים אפשר לחוות את שניהם בו זמנית באיזורים שונים בגוף.

מנגנון ההזעה גם הוא נפגע בעור של TSW, ויכול לגרום לכאבים עזים וגירודים אם הגוף מתחמם ויש נסיון של העור להפריש זיעה.

בנוסף, בגלל שהעור דק ופגיע, מדע עם מים יכול לגרום לכאבים עזים וחדים, במיוחד אם העור פצוע וסדוק

טיפ לטיפול: תמיד לשאת איתך שכבת לבוש נוספת ולהתלבש בשכבות כדי להקל על היכולת להסתגל לשינויים בתחושת החום/קור. יש להמנע מחום ומהזעה.

להמנע מפעילויות גופניות מאומצות שגורמות לגוף להזיע.

יש לעשות מקלחות קצרות במים פושרים, ולהשתמש במעט סבון עדין שלא גורם לגירוי של העור

נשירת שיער:

כאשר העור חלש, הוא לא מסוגל להחזיק זקיקי שיער, מה שגורם לנשירה.

הנשירה קורית לרוב באיזור הפנים, הקרקפת, גבות, שיערות בית השחי ועוד. למעשה, כל איזור בגוף שהעור בו נפגע, השיערות שעליו עלולות לנשור

אבל אל דאגה, זוהי לא נשירה לצמיתות, השיער יחזור לגדול כרגיל כאשר העור מתחת לשיער יבריא

Scroll to Top